onsdag 14 januari 2015

Top fem

Den här rätten håller absolut på att kvala in som en av mina favoriträtter. Tror att det låter så äckligt. Kåldolmar. Så. Fruktansvärt. Gott.



Jag brukar utgå från ett recept av Leif Mannerström men med några justeringar. Här kommer receptet jag följer.

Ett kålhuvud
En gul lök
En skalad, kokad potatis
Två stycken ägg
Smör till stekning
400 gram köttfärs
En dl skorpmjöl
Två deciliter mjölk
En skvätt soja
Två matskedar sirap

Sirap
Smält smör
Farinsocker
Salt, peppar

Koka kålhuvudet i vatten i ca 15 minuter, koka samtidigt potatis ifall du inte har det färdigt. Ta upp kålen och riv bort hela, stora blad för kåldolmarna, se till att bitar av balken inte följer med. Hacka resten av kålen men inte det längst in, mot barken. Stek den hackade kålen med hackad lök i smör tills det blivitt gyllene. Sätt ugnen på 200 grader.


Blanda skorpmjölet med mjölken och låt det svälla en stund. Blanda därefter ner lök-kålblandningen, potatisen, mosad, äggen och köttet. Smaksätt med sojan, salt, peppar och sirapen. Blanda ihop allt till en smet. Börja sedan rulla små tjocka korvar av smeten och rulla in dessa i kålbladen, vänd skarven neråt så att kåldolmarna inte far upp i ugnen. Sätt kåldolmarna i en ugnssäker form. Ringla över smält smör och sirap, smula över farinsocker. Salta och peppra. Tillaga därefter kåldolmarna i ugnen i ca en timme, efter halva tiden kan du ringla mer sirap och smör över kåldolmarna. Skyn som bildas kan du använda till sås men om inte så ös skyn över kåldolmarna så får de ännu mer smak.


Servera potatisen med steksky, potatismos och lingonsylt.


1 kommentar: