torsdag 15 januari 2015

Du borde göra din egen brunsås

Till rätter som kåldolmar och potatismos tycker jag det hör till med en god skysås/brunsås. Och eftersom man gör denna så lätt tycker jag det är helt onödigt att köpa en färdig blandning. Detta av två anledningar. För det första, när du lagar rätten får du ju hälften av såsen gratis i och med skyn. För det andra, det är ju så mycket godare. Så här gör du såsen:

Ta delar eller allt av den sky som bildas när du tillagar din rätt, detta är den vätska som kommer från steken/kåldolmarna/köttfärslimpan...i ugnen. Blanda denna i en kastrull med vatten, eventuellt litet margarin, salt och peppar. Red såsen genom att vispa i litet vetemjöl. Låt puttra en liten stund. Klart.

Anledningen till att jag inte skriver ut exakta mått är för att detta är helt enligt smak, ju tjockare sås du vill ha, desto mer mjöl. Ju mer smakstark sås, desto mindre vatten. Sen kan såsen kryddas efter smak men fördelen med att göra den själv är att skyn automatiskt smakar av din rätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar