lördag 13 september 2014

Ännu ett snabbakat bröd

Det är så behändigt att baka dessa bröd på surmjölk och bikarbonat, bara att blanda ihop och sätta i ugnen.

Idag lagade jag ett bröd med rivet äpple, kanel och lingon. Saftigt och jättegott och antagligen en blivande julklassiker med alla julsmaker.


Så här gör du ett av dessa snabbakade bröd:

Grund:

5 dl surmjölk/naturell yoghurt
2 tsk bikarbonat
1 dl sirap
Ca 8 dl mjöl
1 tsk salt

Vad du sedan smaksätter smeten med kan du välja själv. Frön, nötter, torkad frukt,torkade/ färska bär, kryddor, rivet äpple, riven morot, kokt, mosad potatis -  gärna flera olika sorter.

Mjölet kan också varieras, jag brukar dela upp mjölmängden så att en del av den består av grahamsmjöl eller rågmjöl, en del havregryn och en del semlemjölblandning. För extra saftigt bröd använd havregryn eller dinkelmjöl som en del av mjölmängden.

Mjölmängden bör justeras efter vilken fyllning du har i, om det är mycket torkad frukt, frön eller nötter i smeten behöver inte mjölmängden vara lika stor. Smeten kommer var ganska lös.

Häll sedan smeten i en smord limpform, och grädda ca en timme i 175 grader.






1 kommentar: