torsdag 2 juli 2015

Rabarbergrottor.




Häromdagen kokade jag rabarberkräm och då lämnade det några stänger rabarber över, lagom till en liten kastrull rabarberkompott. Alldelesperfekt mycket för en sats rabarbergrottor.

Rabarberkompott:

Skär fyra stänger rabarber i mindre bitar, låt dessa koka upp med två dl vatten och saften från en halv citron, tillsätt också en msk vaniljsocker och en dl socker. Låt allting koka ihop till en mjuk kompott, tillsätt mer vatten om vattnet kokar bort, smaka av och tillsätt eventuellt mer socker. Kompotten behöver koka ca 20 minuter. 


Syltgrottor:

Sätt ugnen på 225 grader. Knip ihop:

150 gram smlt smör,
 3 dl vetemjöl,
 ett ägg, 
1 dl socker, 
1 matsked vaniljsocker och 
1 tesked bakpulver

till en deg, om det blir väldigt kladdigt kan degen stå kallt en stund. Rulla därefter ihop till små bollar och sätt i bullaformar eller muffinsformar och tryck ner en fördjupning i mitten. Skiva tunna skivor mandelmassa och sätt en skiva i varje hål, fyll därefter på med kompotten. Toppa med flagad mandel.

Grädda ca 10 minuter tills grottorna fått litet färg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar